DS House-Secret Garden in Sao Paulo, Brazil

The building is called “DS House” and was designed by Italian-Brazilian architect Ugo di Pace in the 1980s. The building is located in Sao Paulo, Brazil.

This renovation project was designed and built by Studio Arthur Casas in Sao Paulo.

Photographs: Ricardo Labougle

Photographs: Ricardo Labougle

The client’s request was such that the child left home when he was an adult and is now inhabited by only one couple. A complete renovation is needed to expand the space of the house and adapt it to the owner’s new lifestyle. Empty rooms need to be further integrated. The volume of the house occupies almost all plots. It is characterized by a sturdy structure, few openings, and protruding cylindrical concrete columns on the front and rear facades, including columns and hydraulics. After the renovation, more openings are introduced to soften the edges of the building and show the landscape in the process.

Photographs: Ricardo Labougle

On the ground floor, the living room and dining room are connected. When you step out of the building, you can see the garden, swimming pool and balcony. Functional wooden furniture surrounds the existing concrete structure, alternately separating and integrating social areas.

Photographs: Ricardo Labougle
Photographs: Ricardo Labougle

Customers pay special attention to the redesign of public areas for parties. The first floor is located in a block on the side of the street with a 4-car garage. The main entrance runs through a corridor that runs along both sides of the plot, with a vertical garden on one side and the building on the other. The entrance door is a double door design with a round handle. A circular skylight is created above the entrance to increase the brightness on the first floor. Through the entrance gate is the living room.

Photographs: Ricardo Labougle
Photographs: Ricardo Labougle

The block where the house is located is a long and narrow area. There are vertical gardens on three sides and garages on one side. In order to integrate life with nature, the house has enlarged openings, and each opening is covered with huge glass to make the vertical garden inside the house create an atmosphere.

Photographs: Ricardo Labougle
Photographs: Ricardo Labougle

A pergola protects a space for outdoor meals, next to the wooden deck in front of the swimming pool made out of travertine marble.

Photographs: Ricardo Labougle

The living room on the first floor is connected to the double high ceilings of the home theater. The second floor leads to the master suite, and a large skylight dominates the space. All enclosed spaces receive natural light from the sun.

Leave a Reply