Old street with new reading room in North London

Studio Carver is a London-based architecture and design practice founded by Keith Carver in 2011. With work ranging from commercial projects to individual homes and bespoke furniture.

Photo: Richard Chivers

In 2017 Studio Carver created an elegant reading room for a retired couple in Belvis Park, north London. The customer’s need was to retrofit an existing home, wanting a reflective space within their home for study and reading, and the extension was a smart, simple solution.

Photo: Richard Chivers

The reading room is constructed from a folded facade of glass and oak facades, and The project is designed around a large picture window projecting out into the patio and garden area, a unique addition to the property.

Photo: Richard Chivers

This small reading room extension surrounds the existing garden wall with custom joinery and desks. The soft, minimal appearance complements the hotel’s brickwork from the 1950s, while the oak-lined interior forms a peaceful continuity of the interior materials.

Photo: Richard Chivers

Now more and more architectural design companies adopt ingenious methods to achieve the purpose of ventilation. Rather than breaking through glass windows with openings, ventilate the room through gaps in adjacent oak cladding. This way the house can be illuminated without obstacles, without the need for energy-consuming air-conditioning. This is done to keep the appearance flat and maximize the extension to a perfect degree.

Photo: Richard Chivers

The interior of the reading room is made of wood, forming enough shelves, storage and desk space in the study. The heavy use of wood creates a constant color palette that blends textures from indoor to outdoor. The study also has a skylight to allow more light to filter down into the room. The works also includes the complete refurbishment to the ground floor of the property, with new kitchen, dining and living areas.

Photo: Richard Chivers

Outside, oak-covered flower troughs run along the walls of the garden and fuse the building into Landscape of an existing old street. Old bricks are mixed with new oak, flowers and greenery to provide a warm background. A bench above the flower trough allows the occupants to sit in the flowers and read, which is a wonderful design.


Photo: Richard Chivers

Photo: Richard Chivers
Photo: Richard Chivers

Leave a Reply