The Teak House in northern Vietnam by Pham Thanh Huy

Architect Pham Thanh Huy of Vietnamese design firm 282 Design recently renovated a villa into the Teak House, a Northern European-inspired getaway in the cool highlands of Ngọc Thanh in northern Vietnam.

Vietnamese design firm 282 Design

Architect Pham Thanh Huy

Photographs: Quang Tran

Text description provided by the architects. Teak House is the result of a journey seeking for the beauty of architecture in the interplay between culture and environment. In this interesting and arduous journey, we have been looking for the harmony of architecture, interiors, materials and natural wood techniques to create a delicate and sustainable house.

Photographs: Quang Tran

Located on the pine tree hills of the Flamingo Della Resort, this villa has been refurbished to become a haven away from the hustle and bustle of the city.

Photographs: Quang Tran


Inspired by the surrounding pine forest landscape and the principles of sustainability, the architects used teak wood to create modern homes. In addition to the interior’s dominant wood palette, the house embraces the living forest with full-height glass curtain walls and living trees growing up in the center of the residence. Blurred the line between indoor and outdoor life.

Photographs: Quang Tran
Photographs: Quang Tran

Wooden houses are very popular in Vietnam, but in order to adapt to the pine forest environment, the architect chose to combine artificial stone and teak wood to build Nordic style villas. Teak is used to build ocean-going ships, which can withstand the harsh climate of northern Vietnam. There is a large temperature difference between day and night, which is obvious throughout the year. Teak was chosen for its durability and especially important due to the harsh climate in northern Vietnam.

Photographs: Quang Tran

In order to focus attention outdoors, the interior design has been minimally decorated and remodeled. The furniture is mainly Scandinavian style. This is a two-story home. The first floor includes a living room, kitchen and dining room, connecting the front yard and back garden. Some adjustments were made to the bedrooms on the first floor. In order to ensure the number of bedrooms, the architect dug the ground on the first floor to increase the height of the first floor to 5.4 m, and then added a mezzanine floor. This space was used as a new bedroom. There is also a long swimming pool on the higher floors.

Photographs: Quang Tran
Photographs: Quang Tran
Photographs: Quang Tran
Photographs: Quang Tran
Photographs: Quang Tran

Leave a Reply